Νοέμβριος 2020 ο πολύ θερμός

Ο Νοέμβριος 2020 βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ με τη μέση θερμοκρασία σε όλο τον πλανήτη να φτάνει τους+0.58 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κλιματική τιμή της περιόδου 1981 – 2010. Τις αμέσως επόμενες ημέρες θα γνωρίζουμε αν είναι ο πιο θερμός Νοέμβριος τα τελευταία 150 χρόνια στον πλανήτη ή κάπου  στην πρώτη πεντάδα.

 Υπήρξαν κάποιες λίγες κρύες περιοχές όπως ο Καναδάς, η βόρεια Αφρική και τμήματα της Μέσης Ανατολής έως και -2 με -4 βαθμούς Κελσίου κάτω από τα κανονικά επίπεδα.  Υπήρξαν  και πάρα πολλές ζεστές όπως η Ανταρκτική, η Ευρώπη, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Αλάσκα, όλη η Ρωσία με αποκλίσεις έως +3 με +7 βαθμούς Κελσίου.

 Υπήρξε όμως και  και μία τεράστια περιοχή στον Αρκτικό κύκλο όπου οι αποκλίσεις έφτασαν και τους +12/+16 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα!!  Μάλιστα αυτή η περιοχή του αρκτικού κύκλου βόρεια της Ρωσίας παρουσιάζει τις ίδιες τεράστιες θετικές αποκλίσεις από την αρχή του έτους πράγμα πάρα πολύ ανησυχητικό για το μέλλον της κλιματικής αλλαγής.

 Για την Ευρώπη ο Νοέμβριος 2020 ήταν πάρα πολύ θερμός Στο βορειότερο κομμάτι αυτής με θετικές αποκλίσεις που ξεπέρασαν τους +4 βαθμούς Κελσίου. Και στο υπόλοιπο 90% της Ηπείρου οι αποκλίσεις ήταν θετικές μεταξύ +0,5 και +4 βαθμών κελσίου.  Oι μόνες περιοχές με οριακά αρνητικές αποκλίσεις ήταν  οι περιοχές της Ρουμανίας Σλοβακίας και τα βορειότερα της Σερβίας.

Στη χώρα μας η θερμοκρασία είχε θετική απόκλιση στο μεγαλύτερο μέρος αυτής από +0,5 έως και +1 βαθμό κελσίου ήταν δηλαδή ένας ελαφρώς θερμότερος των κανονικών τιμών Νοέμβρης.  Να σημειώσω ότι η τελευταία εβδομάδα που η θερμοκρασία ήταν κάτω από τα κανονικά επίπεδα βοήθησαν στο να ξεφύγουμε από το +2/+3 που βρισκόμασταν για πάρα πολλές ημέρες. 

Ένας επίμονος αντικυκλώνας έμεινε για πάρα πολλές μέρες του μήνα πάνω στην Ευρωπαϊκή ήπειρο με αποτέλεσμα οι θερμοκρασίες θα είναι στο σύνολο πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ορισμένες φορές μετακινούμενος προς τα δυτικά ευνόησε κάποιες ψυχρές αέριες μάζες να έρθουν στα ανατολικά τμήματα αυτής και έτσι όπως είπαμε τμήματα των βορείων Βαλκανίων αλλά και η Τουρκία να έχουν χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες.

 Δυστυχώς αυτό το μοτίβο του Νοεμβρίου έχει σε γενικές γραμμές ξεπεράσει τα 15 χρόνια που παρουσιάζεται.  Αποτέλεσμα αυτού είναι ο πιο βροχερός μήνας του έτους για τη χώρα μας να έχει εξελιχθεί σε 4o με 5o πιο βροχερό. Είναι γεγονός ότι ο Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Δεκέμβριος και πολλές φορές ακόμα και ο Μάιος να είναι πιο βροχερoι από αυτό το μήνα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *