Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.
Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.
Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2020.
Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι:
1) Οι ΕΛΑΦΡΩΣ θετικές αρχικά τιμές που σταδιακά που θα πέφτουν σε ουδέτερες θα περάσουν σε αρνητικό πρόσημο τιμές του δείκτη ΝΑΟ και οι ουδέτερες τιμές του ΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.
2) Οι αρνητικές τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -1,1 και -1,4 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε MODERATE LA NINA.
3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ (+10,85).
4) O δείκτης MJO θα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση αυτό το μήνα από τις φάσεις 3 και 2 θα περάσει σταδιακά στην 4 και πιθανόν στο τέλος του μήνα και στην φάση 5. Έχουμε έναν μήνα δηλαδή με μεγάλη κινητικότητα βαρομετρικών συστημάτων και αρκετές εναλλαγές στο μοτίβο του καιρού.
5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού ΔΕΚΕΜΒΡΗ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τα έτη 1978, 1986, 1994, 1999, 2003, 2011, 2015.
Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Το γενικό μοτίβο(pattern) πού αναμένουμε για τον φετινό Δεκέμβριο στην Ευρώπη ευνοεί την είσοδο υγρών και ηπίων θερμοκρασιακα αέριων μαζών από τον Ατλαντικό προς την Δυτική και Κεντρική Ευρώπη με αποτέλεσμα σημαντικά υψηλότερων των κανονικων θερμοκρασιών στο μεγαλύτερο μέρος αυτής. Όπως βλέπετε και στον χάρτη μας το μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης θα έχει θερμοκρασίες από λίγο έως πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Αυτή η απόκλιση εκτιμάται κοντά στον +1 με +3 βαθμούς Κελσίου. Αντίθετα υπάρχουν και λίγες περιοχές όπως η Ισλανδία αλλά και η Ανατολική Μεσόγειο, η Τουρκία και η Μέση Ανατολή όπου κατά διαστήματα βοριάδες από τη Σιβηρία τα κατεβάζουν τη θερμοκρασία σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Εκτιμούμε μία απόκλιση κοντά στον -1 με -2 βαθμούς Κελσίου.
ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ
Ο μήνας θα ξεκινήσει με κανονικές για την εποχή θερμοκρασίες τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο με σταδιακή άνοδο αυτών σε λίγο υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Για το δεύτερο δεκαήμερο φαίνεται σταδιακή είσοδο και πάλι ισχυρών Βορείων ανέμων με σταδιακή πτώση της θερμοκρασίας σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα στο τέλος αυτού. Τέλος για το τρίτο δεκαήμερο αναμένονται θερμοκρασίες κανονικές για την εποχή με σημαντική πιθανότητα να εκδηλωθεί ψυχρή ισχυρής εισβολή προς το τέλος του μήνα.
ΥΕΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ
Η διάταξη των βαρομετρικών συστημάτων που προαναφέραμε στην αρχή του κειμένου ευνοεί πολύ τη μεταφορά υγρών αερίων μαζών στο μεγαλύτερο μέρος της δυτικής κεντρικής αλλά και βορειοανατολικής Ευρώπης με αποτέλεσμα εκεί να σημειωθούν και οι περισσότερες βροχές το μήνα αυτό. Αρκετές χιονοπτώσεις στα κανονικά επίπεδα θα σημειωθούν και στη Σκανδιναβία αλλά και τα ανατολικά τμήματα της Ευρώπης και της Ρωσίας. Για την περιοχή της Μεσογείου θα υπάρχουν περίοδοι που ο καιρός θα είναι βορινός με καλό καιρό και χαμηλότερες θερμοκρασίες αλλά κατά διαστήματα κάποια βαρομετρικά χαμηλά θα αγγίζουν κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο δίνοντας αξιόλογα φαινόμενα στα νοτιότερα κυρίως τμήματα της Ιταλίας της Ελλάδας και όλης της ανατολικής Μεσογείου.
ΥΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ
Στην Ελλάδα αναμένουμε την έναρξη του μήνα και τουλάχιστον για το πρώτο δεκαήμερο με ανάπτυξη βαρομετρικών χαμηλών που θα δίνουν κατά περιόδους αξιόλογες βροχές σε μεγάλο τμήμα αυτής. Περισσότερα θα είναι τα φαινόμενα στα δυτικά κεντρικά και κυρίως νότια τμήματα. Στο δεύτερο δεκαήμερο φαίνεται ο καιρός να βελτιώνεται γενικά με μεγαλύτερα διαστήματα καλού καιρού αλλά με βοριάδες και οποίοι θα είναι και οι βασικοί άνεμοι αυτού του μήνα. Κάποια βαρομετρικά χαμηλά θα αναπτύσσονται κυρίως στην ανατολική Μεσόγειο δίνοντας κάποιες χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της χώρας μας αλλά και της Τουρκίας και κάποιες βροχοπτώσεις στα ανατολικά και νότια τμήματα. Αυτό το μοτίβο του καιρού φαίνεται να ακολουθείτε και στο μεγαλύτερο μέρος του τρίτου δεκαημέρου με λιγοστά γενικά φαινόμενα στην αρχή της περιόδου αλλά όπως είπαμε και πιο πάνω εκτιμούμε ότι κάπου κοντά στα Χριστούγεννα θα αναπτυχθεί ισχυρή ψυχρή εισβολή η οποία θα δημιουργήσει βαρομετρικά χαμηλά δυτικά της χώρας μας με αποτέλεσμα πιο αξιόλογα φαινόμενα αυτή τη φορά στο μεγαλύτερο μέρος αυτής.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Τα συμπεράσματα της ανάλυσης που προηγήθηκε είναι ότι στην χώρα μας θα έχουμε έναν μήνα με κανονικές ή και λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις. Σε καμία περίπτωση βέβαια δεν θα έχουμε την ανομβρία του Νοέμβρη η οποία ήταν χαρακτηριστική στο 80% της χώρας μας και μόνο σε προσήνεμες στον βορειοανατολικό άνεμο περιοχές και η Κρήτη δέχτηκαν βροχοπτώσεις πολύ πάνω από τα κανονικά επίπεδα. Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό ότι παρόλο που δημιουργήθηκαν αρκετά βαρομετρικά χαμηλά δυτικά της χώρας μας κανένα από αυτά δεν μπόρεσε να επηρεάσει σημαντικά όπως θα έπρεπε με αξιόλογες βροχές και καταιγίδες.
Επίσης να τονίσουμε ότι θερμοκρασιακά ο μήνας θα βρεθεί στα κανονικά περίπου επίπεδα με τη Βόρεια Ελλάδα να βρίσκεται κοντά σε οριακά θετικές τιμές ενώ την ανατολική και νότια χώρα σε οριακά αρνητικές τιμές. Αυτό οφείλεται στο ότι ο επικρατών άνεμος αυτό το μήνα θα είναι ο βοριάς με αποτέλεσμα και τη μεταφορά ψυχρών αερίων μαζών κυρίως στα ανατολικά και νότια της χώρας μας.
Το θέμα με την ανομβρία φαίνεται να παίρνει τέλος αυτό το μήνα και έτσι οι καλλιέργειες δεν θα έχουν σημαντικά προβλήματα όπως το Νοέμβρη που χρειάστηκαν να γίνουν ποτίσματα από τους αγρότες μας.
Η παραπάνω βέβαια είναι μία εκτίμηση και μία τάση για τον νέο μήνα και όχι πρόγνωση.
Μείνετε συντονισμένοι και παρακολουθείτε καθημερινώς τα άρθρα που ανεβαίνουν στο site weathergroup.gr καθώς και στις συνεργαζόμενες ομάδες και σελίδες του Facebook.
Μπορείτε να αναρτήσετε την παρούσα ανάλυση με ενεργό link σε οποιοδήποτε site θέλετε.
ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ 2021
Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε συλλέξει για την περίοδο του Ιανουαρίου δείχνουν έναν μήνα με χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες, συχνές χιονοπτώσεις και συχνές βροχοπτώσεις. Φαίνεται να είναι ο πυρήνας του φετινό χειμώνα ο οποίος θα δώσει και τα περισσότερα νερά αλλά και το περισσότερο κρύο στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Περισσότερες λεπτομέρειες στο τέλος του Δεκεμβρίου οταν θα έχουμε συγκεντρώσει όλα τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Με εκτίμηση
Βασίλειος Πανάκογλου
Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος
Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού site καιρού weathergroup.gr με βάση την Λάρισα