Νεότερα για την πορεία του καιρού έως και τις 10 Δεκεμβρίου (πρωινά δεδομένα 25ης Νοεμβρίου).

Ανάλυση δεδομένων από τα πρωινά τρεξίματα των βασικών προγνωστικών μοντέλων  25 Νοεμβρίου 00Z.

Βαρομετρικό χαμηλό θα αναπτυχθεί στην κεντρική Μεσόγειο στις 29 Νοεμβρίου και θα κινηθεί ανατολικά νοτιοανατολικά (Εικόνα 1).  Αν και ακόμα υπάρχουν κάποιες διαφωνίες για την ακριβή πορεία του φαίνεται ότι θα περάσει στο Αιγαίο έως και την 1η Δεκεμβρίου το απόγευμα και θα κινηθεί προς την περιοχή της Κρήτης ή της Ρόδου.

 Τα πράγματα πια συγκλίνουν προς το σενάριο να βρέξει αξιόλογα σε μεγάλο μέρος του Ιονίου και της ηπειρωτικής χώρας ενώ στο τέλος της κακοκαιρίας πιθανόν να επηρεαστούν αξιόλογα  και τα νησιά του Αιγαίου.  

Οι ”σίγουρες” περιοχές με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για να δουν μεγάλα ύψη βροχής είναι τα νησιά του Ιονίου, η ανατολική Θεσσαλία, οι Σποράδες, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, η ανατολική και νότια Πελοπόννησο, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

 Για όλες τις υπόλοιπες περιοχές θα πρέπει να περιμένουμε λίγο ακόμα για να ξεκαθαρίσει το πολλαπλό δείγμα από τα προγνωστικά μοντέλα.

Χιονοπτώσεις σε αυτή την αλλαγή του καιρού Θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας και κυρίως της Θράκης.

ΕΙΚΟΝΑ1

 Επόμενο παράθυρο πού αναμένονται σποραδικά φαινόμενα σε κάποιες περιοχές της χώρας χωρίς βέβαια από τώρα να γνωρίζουμε σε ποιες είναι το διάστημα 3 με 5 Δεκεμβρίου (Εικόνα 2).  Αυτή τη στιγμή είναι πάνω από 80% να σημειωθούν αξιόλογες βροχές σε πολλές περιοχές της χώρας κυρίως στα δυτικά, κεντρικά ,βόρεια και το ανατολικό Αιγαίο.  Υπάρχει και ένα μικρό ποσοστό κοντά στο 10 με 20% όπου δεν θα επηρεαστούμε από καμία αξιόλογη διαταραχή. Η κατάσταση για αυτό το διάστημα είναι πάρα πολύ ρευστή και λόγω της κρίσιμης κατάστασης με την έλλειψη βροχών είμαστε εδώ για να σας ενημερώνουμε συνεχώς. Χιονοπτώσεις σε αυτό το διάστημα κατά βάση θα σημειωθούν στα ορεινά της Μακεδονίας της Ηπείρου της Θράκης και της Θεσσαλίας ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό κοντά στο 20% να κατέβουν και σε χαμηλά υψόμετρα της Δυτικής Μακεδονίας.

ΕΙΚΟΝΑ2

Τέλος πηγαίνουμε και το πιο μακρινό διάστημα που περιλαμβάνει τις ημέρες από τις 6 έως και τις 10 Δεκεμβρίου (Εικόνα 3). Υπάρχει ένα 75% πιθανότητα για αλλαγή του καιρού κοντά στις 10 Δεκεμβρίου στη δυτική χώρα. Υπάρχει και ένα 25% πιθανότητα για αλλαγή νωρίτερα μεταξύ 7 και 10 Δεκεμβρίου από τα δυτικά προς τα ανατολικά με αξιόλογες βροχές. Χιονοπτώσεις σε αυτό το μακρινό όπως είπαμε διάστημα φαίνεται με τα μέχρι στιγμής στοιχεία να σημειώνονται σε ορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας κατά 40%ενώ υπάρχει και ένα καθόλου αμελητέο ποσοστό του 60%να μην έχουμε σχεδόν καθόλου χιονοπτώσεις αλλά μόνο βροχοπτώσεις με επικράτηση νοτιάδων.

ΕΙΚΟΝΑ3

Φαίνεται λοιπόν ότι έχουμε μπει ανεπιστρεπτί σε ένα δεκαπενθήμερο τουλάχιστον με καιρικό ενδιαφέρον περισσότερο από το θέμα βροχών και λιγότερο από θέμα χιονοπτώσεων σε χαμηλά υψόμετρα.

Μείνετε συντονισμένοι και επισκέπτεστε το site μας καθημερινώς για να παρακολουθείται όλη την  καιρική πορεία.

ΠΗΓΗ: WEATHER.US

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού καιρικού site με κέντρο τη Λάρισα.

weathergroup.gr

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *