Ζεστό φθινόπωρο- Κρύος χειμώνας!! Μύθοι και αλήθειες

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολύ κόσμο είναι για το τι χειμώνας θα έρθει φέτος στη χώρα μας.  Πολλοί είναι αυτοί που συνδυάζουν ένα ζεστό καλοκαίρι ή ένα ζεστό φθινόπωρο με έναν κρύο χειμώνα.  Ποια είναι η αλήθεια όμως;  

 Ανατρέξαμε λοιπόν στη βάση δεδομένων για τη μέση θερμοκρασία στη Λάρισα που διαθέτουμε από το 1900 μέχρι και το 2019 για να απαντήσουμε σε αυτή την ερώτηση. 

 Στα τελευταία 120 χρόνια μελετήσαμε τα 31 πιο ζεστά φθινόπωρο μέσα στα οποία είναι και το φετινό.  Το αποτέλεσμα  έδειξε ότι είναι μύθος ο κρύος χειμώνας μετά από ένα ζεστό φθινόπωρο.

 Συγκεκριμένα παρατηρήσαμε ότι 

16 χειμώνες ήταν στην ουδέτερη ζώνη θερμοκρασιών δηλαδή ούτε πολύ κρύοι ούτε πολύ ζεστοί.

10 χειμώνες που ακολούθησαν ένα ζεστό φθινόπωρο ήταν ζεστοί μέσα στους 30 πιο ζεστούς χειμώνες της περιόδου 1900-2019.

5 χειμώνες που ακολούθησαν ένα ζεστό φθινόπωρο ήταν κρύοι μέσα στους 30 πιο κρύους χειμώνες της περιόδου 1900-2019.

Παρατηρούμε λοιπόν ότι η πιθανότητα να έχουμε φέτος έναν κρύο χειμώνα είναι μόλις 18% εν αντιθέσει με το 30% που είναι να έχουμε έναν ζεστό χειμώνα και το 52% πού είναι η πιθανότητα να έχουμε έναν ουδέτερο χειμώνα (ούτε πολύ κρύο ούτε πολύ ζεστό).

Η παραπάνω ανάλυση είναι καθαρά πιθανόλογική σύμφωνα με το τι έχει συμβεί τα τελευταία 120 χρόνια στην περιοχή της Ελλάδας.

Δεν επέχει θέση μακροπρόθεσμης εκτίμησης αφού αυτή θα βγει μετά από τη μελέτη όλων των προγνωστικών δεδομένων,  δεικτών ατμοσφαιρικής αλλά και θαλάσσιας κυκλοφορίας.

Συγγραφή και Μελέτη βάσης δεδομένων

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος- Ερασιτέχνης μετεωρολόγος- Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού site καιρού  weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *