Συνοψη Θεσσαλία & Ελλάδα 18/11/2020 και προοπτική καιρού έως τέλη του μήνα.

Για να γνωρίζουν και οι αγρότες μας ποση βροχή έπεσε σήμερα στη Θεσσαλία να δώσουμε κάποιες ενδεικτικές τιμές.

18/11/2020

 Στη Λάρισα και τα πέριξ χωριά 4 με 5 χιλιοστά.

 Στις περιοχές Συκουρίου και Γόννων 3 χιλιοστά.

 Στην περιοχή της Αγιας 12 χιλιοστά.

 Στην Ελασσόνα και τα ορεινά της 4 με 5 χιλιοστά.

 Στην Καλαμπάκα 6 χιλιοστά.

 Στα Τρίκαλα 9 χιλιοστά.

 Στην Καρδίτσα 3 χιλιοστά.

 Στο Μουζάκι Καρδίτσας 4 χιλιοστά.

 Στα Φάρσαλα 4 χιλιοστά.

 Στο Βόλο την Πορταριά και τη Μακρυνίτσα 13 με 15 χιλιοστά.

 Στη Ζαγορά 45 χιλιοστά.

Η κατανομή του υετού τη σημερινή μέρα δείχνει ότι όντως τα πιο αξιόλογα φαινόμενα σημειώθηκαν στη δυτική Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά Ελλάδα και σποραδικά στην βόρεια, ανατολική και νότια Πελοπόννησο τα νησιά του Ιονίου και τα ορεινά της Κρήτης.

Η διαταραχή προχωράει νοτιότερα και θα επηρεάσει το επόμενο 24ωρο όπως είπαμε από τα ανατολικά της Μαγνησίας και νοτιότερα, τμήματα που βλέπουν στο Αιγαίο και κυρίως στα ανατολικά της Εύβοιας και τη βόρεια Κρήτη με  ποσότητα και πάνω από 50 με 80 τόνους νερό ανά στρέμμα. Για όσους δεν διάβασαν την πρόγνωση έχει αναρτηθεί στο site weathergroup.gr 4ήμερη πρόγνωση καιρού Ελλάδας και Θεσσαλίας.

Επειδή δέχομαι μηνύματα από απελπισμένους αγρότες που αναμένουν βροχές να πούμε ότι ο έλεγχος του πολλαπλού δείγματος των δύο βασικών προγνωστικών μοντέλων δείχνει ότι μετά τις 27/11  υπάρχει και πάλι κάποια κινητικότητα για ανάπτυξη βαρομετρικού χαμηλού στα δυτικά της χώρας μας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα βέβαια για να υπάρξουν πιθανότητες αξιόλογων βροχών στη χώρα.

Όπως μας έδειξε  η σημερινή κακοκαιρία αλλά κι αυτή του Σαββατοκύριακου δύο βαρομετρικά χαμηλά που αναπτύχθηκαν δυτικά της χώρας μας δεν κατάφεραν να δώσουν αξιόλογα φαινόμενα στη χώρα μας αλλά  είχαν και θα έχουν κίνηση από βορρά προς νότο στις ακτές δηλαδή της Αφρικής.  Πάντως υπάρχει ακόμα ελπίδα στο τέλος του μήνα και στις αρχές του άλλου να υπάρξει και πάλι ενεργοποίηση της Μεσογείου με νέα βαρομετρικά χαμηλά.  Η πιθανότητα αυτή τη στιγμή είναι μικρή αλλά βρίσκεται κοντά στο 40 με 50%.

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Για το weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *