Που θα βρέξει 17-19/11/2020 Λάρισα-Θεσσαλία-Ελλάδα (Χάρτες)

Τελευταία ενημέρωση για τις περιοχές που θα επηρεάσει η αλλαγή του καιρού από σήμερα έως και τις 19/11.
Μελέτη δεδομένων προγνωστικού μοντέλου με ανάλυση 5 X 5 km.
Τα δεδομένα θα παρουσιάζονται μέσω εφαρμογής παρουσίασης δεδομένων.

Υπάρχουν 5 επίπεδα κινδύνου για βροχόπτωσης
Επίπεδο 1: βροχόπτωση πάνω από 2 χιλιοστά.
Επίπεδο 2: βροχόπτωση πάνω από 10 χιλιοστά.
Επίπεδο 3 : βροχόπτωση πάνω από 25 χιλιοστά.
Επίπεδο 4 : βροχόπτωση πάνω από 50 χιλιοστά.
Επίπεδο 5 βροχόπτωση πάνω από 100 χιλιοστά.

Τα πρωινά δεδομένα από όλα τα προγνωστικά μοντέλα έχουν ως εξής.

 Ασθενείς τοπικές βροχές θα σημειωθούν όπως βλέπετε σε μεγάλο μέρος του Ιονίου της ηπειρωτικής χώρας αλλά και κάποιων νήσων του Αιγαίου(επίπεδο 1).

 Πηγαίνοντας στις περιοχές που φαίνεται τα φαινόμενα να είναι αξιόλογα βλέπουμε ότι κάποιες περιοχές της Θεσσαλίας της ανατολικής Στερεάς της ανατολικής Πελοποννήσου της Εύβοιας των Σποράδων  στα νότια της Κεντρικής Μακεδονίας  στα δυτικα των Κυκλάδων και της Κρήτης  και στα νησιά του Ιονίου που ήδη έχει βρέξει θα σημειωθούν κατά τόπους και πάνω από 5 με 8 χιλιοστά(επίπεδο 2).

 Προχωράμε στις περιοχές που θα έχουν πιο αξιόλογα φαινόμενα δηλαδή τοπικά και πάνω από 20 με 25 mm και αυτές όπως έχουμε πει εδώ και πολλές μέρες θα είναι οι παραθαλάσσιες και ίσως ορεινές περιοχές της ανατολικής Θεσσαλίας των Σποράδων της ανατολικής Εύβοιας της Κεφαλλονιάς της Κέρκυρας και της Ζακύνθου  αλλά και ορεινών κυρίως τμημάτων της ανατολικής Στερεάς της Κρήτης και της ανατολικής Πελοποννήσου(επίπεδο 3).

Τέλος κάποιες κλασικές περιοχές του Πηλίου αλλά και της ανατολικής Ευβοίας όπου ο ανατολικός άνεμος εναποθέτει πολύ μεγάλα ποσά υγρασίας δεν αποκλείεται να σημειωθούν τοπικά και πάνω από 40 με 50 χιλιοστά(επίπεδο 4).

Να τονίσουμε ότι ο καιρός είναι ζωντανός και η δουλειά των ερασιτεχνών μετεωρολόγων αλλά και των επαγγελματιών είναι να αποκωδικοποιήσουν όσο γίνεται τα πρωτογενή προγνωστικά δεδομένα. Δεν είμαστε εδώ για να μας ρωτάτε γιατί το ένα μοντέλο δείχνει πολλές βροχές και το άλλο δείχνει λίγες. Γιατί αυτή η εφαρμογή δίνει 100 χιλιοστά και οι άλλη 5.  Δεν είναι αυτό πρόγνωση δεν είναι αυτός ο καιρός.  Πρόγνωση είναι να δώσουμε την γενική εικόνα για κάποιες περιοχές της χώρας που είμαστε πιο εξειδικευμένοι με τους όρους ασθενείς, μέτριες, ισχυρές βροχοπτώσεις/ χιονοπτώσεις.  Σεβαστείτε λίγο το χρόνο που σπαταλάμε για να μελετήσουμε τα πρωτογενή δεδομένα και όχι πέντε χάρτες που δείχνουν ότι θέλει ο καθένας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού καιρικού site με κέντρο τη Λάρισα.

weathergroup.gr

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

 E-mail επικοινωνίας: meteovas79@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *