ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚHΣ ΚΥΚΛΟΦΟΡIΑΣ-ΤΑΣΗ ΚΑΙΡΟΥ 18-23/11/2020

Καλησπέρα σε όλους!!
Κάτι φαίνεται να αλλάζει στον καιρό το επόμενο διάστημα.Στον χάρτη (1) με την θερμοκρασιακή απόκλιση παρατηρούμε τον εκτεταμένο αντικυκλώνα που με την εμμονή του χάρισε καλές καιρικές συνθήκες σε μεγάλο μέρος της γηραιάς ηπείρου αλλά και επίμονες βροχές στα νότια νησιωτικά τμήματα της χώρας μας και την Κρήτη.
Αυτή η κατάσταση δείχνει να αλλάζει άρδην το επόμενο διάστημα καθώς η απομάκρυνση του αντικυκλώνα θα αλλάξει την ατμοσφαιρική κυκλοφορία και θα “ανοίξει” κατά κάποιον τρόπο τον δρόμο στα βαρομετρικά χαμηλά από τον Ατλαντικό προς την κεντρική Ευρώπη και τη Μεσόγειο επαναφέροντας μας σε φθινοπωρινές συνθήκες.Το πρώτο βαρομετρικό χαμηλό θα μας απασχολήσει από τα μέσα της εβδομάδας, και από τα δυτικά, και θα μεταφέρει την απαραίτητη υγρασία που σε συνδυασμό με τις υψηλές πιέσεις στα ΒΑ Βαλκάνια αναμένεται να δημιουργήσει την σύγκλιση δίνοντας αρκετές βροχές(χάρτης 2) σε μεγάλο κομμάτι της χώρας (λεπτομέρειες στα τακτικά δελτία ).
Το 2ο σύστημα που φαίνεται να μας απασχολεί χρονολογείται προς τα τέλη της εβδομάδας και, αν και μακριά για κάποια εκτίμηση, ίσως να είναι ποιο οργανωμένο αυτή τη φορά πράγμα που θα σημαίνει ποιο εκτεταμένα και επίμονα φαινόμενα. Μάλιστα πιθανότατα να συνδυαστεί και με κάποια ελαφρά ψυχρή εισβολή (χάρτης 3) .
Εαν συμβεί αυτό θα έχουμε και την εκδήλωση των πρώτων σοβαρών χιονοπτώσεων για τα ορεινά μας.Το μέγεθος της ψυχρής μεταφοράς θα καθορίσει και το υψόμετρο των χιονοπτώσεων με τις πόλεις της δυτικής Μακεδονίας να θέτουν υποψηφιότητα να δουν τον λευκό επισκέπτη. Όμως όλα αυτά θα τα δούμε τις επόμενες μέρες βλέποντας και τις ανανεώσεις των προγνωστικών μοντέλων. Σε τέτοιες “ευαίσθητες” διατάξεις μια μετατόπιση του αζορικού αντικυκλώνα,ένα βαθύ χαμηλό στον Ατλαντικό ,που δεν φαίνεται από τώρα, και μια αλλαγή στην κλίση του αεροχείμαρρου,είναι στοιχεία που μπορούν να μεταβάλουν μια κακοκαιρία και να την μετατρέψουν από πανελλαδική σε επιλεκτική με κύριο χαρακτηριστικό το ξεροβόρι με τα φαινόμενα να επικεντρώνονται στα ανατολικά και μόνο προσήνεμα στο Αιγαίο τμήματα. Είναι δεδομένα που πρέπει να τα έχουμε στα υπόψιν εν όψη και χειμώνα μιας και πολλά θα κυκλοφορήσουν στο διαδίκτυο. Δεν πρέπει να παρασυρόμαστε από βαρύγδουπους τίτλους εντυπωσιασμού και καλό θα είναι να επιλέγουμε τις πηγές εμπιστοσύνης μας. Φυσικά θα ενημερώνεστε και μέσα απο τις τακτικές προγνώσεις καιρού για όποιο γεωγραφικό διαμέρισμα σας ενδιαφέρει. Μπορείτε να διαβάσετε την τριήμερη πρόγνωση(16 έως 18 Νοεμβρίου 2020) καιρού Ελλάδας και Θεσσαλίας στο link
ΗΛΙΑΣ ΔΟΥΡΑΛΗΣ
ΠΡΟΓΝΩΣΤΗΣ ΤΟΥ WEATHERGROUP.GR

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *