Το 2020 το θερμότερο έτος από καταβολής μετρήσεων

Μία νέα έκθεση για την κλιματική αλλαγή εκπονήθηκε από το Ηνωμένο Βασίλειο το τελευταίο διάστημα. Στηρίζεται σε πραγματικές μετρήσεις θερμοκρασίας  από τις 6 πιο αξιόπιστες πήγες.

 Στην παρακάτω εικόνα βλέπετε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο το 2020 να καταγραφεί ως το θερμότερο έτος τουλάχιστον τα τελευταία 60 χρόνια. Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν σε ένα γράφημα από κάθε οργανισμό και φαίνεται η ομοιομορφία που υπάρχει είτε μιλάμε για σταθμός εδάφους είτε για δορυφορικές μετρήσεις. Έτσι καταρρίπτεται ο ισχυρισμός ακόμα και επαγγελματιών μετεωρολόγων και ερευνητών ότι οι θερμοκρασίες από τους μετεωρολογικούς σταθμούς επηρεάζονται από το πέριξ αναπτυγμένο αστικό περιβάλλον.  Οι αποκλίσεις έχουν γίνει με βάση 30ετία 1981 2010. 

 Η συνολική εικόνα είναι ότι η θερμοκρασία έχει ανέβει συνολικά περίπου 1 βαθμό Κελσίου από το 1970 και μετά δηλαδή περίπου 0,2 βαθμοί Κελσίου ανά δεκαετία. Τονίζω και πάλι ότι οι μετρήσεις δεν είναι μόνο από μετεωρολογικούς σταθμούς εδάφους αλλά και από δορυφορικές μετρήσεις που δεν μπορούν να δεχθούν καμία αμφισβήτηση.

Παρατηρούμε επίσης ότι το 2020 υπάρχουν αρκετά νέα ρεκόρ θερμοκρασίας.  Αναλόγως τον οργανισμό φαίνεται ότι ο Ιανουάριος, ο Απρίλιος, ο Μάιος αλλά και ο Σεπτέμβριος είναι οι τέσσερις μήνες που είχαμε τις μεγαλύτερες θετικές αποκλίσεις στον πλανήτη.  Το εντυπωσιακό όμως είναι  ότι ακόμα και στις μικρό διαφωνίες των διάφορων οργανισμών κανένας μήνας του φετινού έτους δεν βρίσκεται κάτω από τον τέταρτο πιο θερμό μήνα από το 1850 και μετά που υπάρχουν δεδομένα.  Για αυτό και η προβολή που γίνεται για το φετινό έτος είναι ότι θα είναι το πιο θερμό έτος από καταβολής μετρήσεων.

Το φαινόμενο LA NINA που υπάρχει τη φετινή χρονιά πιθανόν να μετριάσει λίγο αυτήν την άνοδο της θερμοκρασίας και πιθανόν και οι πρώτοι μήνες του 2021 να κρατηθούν οι θερμοκρασίες επιφάνειας σε ανεκτά επίπεδα. Αυτό όμως θα είναι πρόσκαιρο αφού τα αέρια του θερμοκηπίου συνεχίζουν να ανεβαίνουν με το 2020 να σημειώνεται νέο ρεκόρ λόγω των ανθρώπινων δραστηριοτήτων ,της χρήσης των ορυκτών καυσίμων και τη χρήση της γης στη γεωργία.

 Το διοξείδιο του άνθρακα το μεθάνιο και το οξείδιο του αζώτου είναι τα τρία κορυφαία αέρια του θερμοκηπίου που είναι υπεύθυνα για την πλειονότητα αυτής της πρόσθετης θερμότητας που παγιδεύεται από τις ανθρώπινες δραστηριότητες. Το 2020 δείχνει ότι συγκεντρώσεις αυτών των τριών αερίων έφτασαν σε επίπεδα-ρεκόρ.

 Για το διοξείδιο του άνθρακα έχουμε να πούμε ότι είναι μακράν ο μεγαλύτερος παράγοντας και αντιπροσωπεύει περίπου το 50% της αύξησης της θέρμανσης.

 Πηγή: https://sputniknews.com/

Μετάφραση και Ανάλυση

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Μπείτε στην ομαδα μας στο fb

Πατήστε ” μου αρέσει”  στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.

 E-mail επικοινωνίας: meteovas79@yahoo.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *