ΔΕΙΚΤΗΣ ΝΑΟ
ΟΣΟ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ Ο ΧΕΙΜΩΝΑΣ ΤΟΣΟ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΣΕ ΠΡΟΓΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ NAO ΚΑΙ ΑΟ MJO ΚΛΠ ΑΠΟ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΠΡΟΓΝΩΣΤΕΣ( ΓΝΩΣΤΕΣ ΚΑΙ ΜΗ) ΣΧΕΤΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΒΡΑΧΥΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΣΤΟ ΚΑΙΡΟ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ…ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΤΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ…ΣΗΜΕΡΑ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΝΑΟ.
Κυμανση του Βορειου Ατλαντικου(North Atlantic Οscillation ή απλως NAO
η οποία διαπραγματεύεται μεταβολές στην διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης σταθμών του Ατλαντικού ωκεανού, μεταξύ της Αρκτικής και του υποτροπικού Ατλαντικού. Αν και είναι το μόνο σχέδιο εμφανές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους στο βόρειο ημισφαίριο, οι ανωμαλίες κλίματος που συνδέονται με τη NAO είναι μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια των μηνών του βόρειου χειμώνα. Η Βορειοατλαντική Κύμανση είναι ένα απο τα παλαιότερα γνωστά μετεωρολογικά μοτίβα, ένα κλιματικό φαινόμενο που επηρεάζει το κλίμα της Ευρώπης και όχι μόνο. Οι γεωργικές συγκομιδές, η διαχείριση των υδάτων, η προσφορά/ζήτηση ενέργειας, καθώς και η απόδοση της αλιείας μεταξύ πολλών άλλων επηρεάζονται κατά κάποιο τρόπο απο τη ΝΑΟ. H κύμανση αυτή είναι ένα πολύπλοκο κλιματικό φαινόμενο, μια ανακατανομή στη διαφορά της ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ της υποτροπικής ζώνης των Αζορών (ομάδα νησιών της Πορτογαλίας, 1500 χιλιόμετρα δυτικά της Λισαβόνας) χαρακτηριζόμενη απο ένα βαρομετρικό κέντρο υψηλής πίεσης, και της Αρκτικής πάνω απο την Ισλανδία, χαρακτηριζόμενη απο ένα βαρομετρικό χαμηλής πίεσης. 4 Κατά την περίοδο που επικρατεί μεγάλη διαφορά ατμοσφαιρικής πίεσης μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών, έχουμε υψηλό (θετικό) ΝΑΟ (Εικόνα 1), χαρακτηριζόμενο από έντονους δυτικούς ανέμους, οι οποίοι μεταφέρουν θερμότητα και υγρασία απο τον Ατλαντικό Ωκεανό στην Ευρωπαική ήπειρο μεταξύ 40 0 Ν – 60 0 Ν. Οι δυτικοί αυτοί άνεμοι, κατευθυνόμενοι απο δυτικά στα ανατολικά με βόρεια κατεύθυνση, προκαλούν εμφάνιση καταιγίδων και συχνές βροχοπτώσεις στη Ν. Γροιλανδία, την Ισλανδία και τη Βόρεια Ευρώπη. Επίσης προκαλούν αύξηση θερμοκρασιών στην Ευρώπη, την Ευρασία, τη Β. Αμερική και μείωση της θερμοκρασίας στη Ν. Αφρική και τη Μέση Ανατολή. Επιπλέον, παρατηρούνται χαμηλότερα απο το μέσο όρο επίπεδα υγρασίας πάνω απο τη Γροιλανδία, τον Αρκτικό Καναδά, τη κεντρική Ευρώπη, τη Μεσόγειο και περιοχές της Μέσης Ανατολής. Αξίζει να σημειωθεί οτι η χρονική περίοδος 1960-2000 χαρακτηρίζεται απο μια γενική θετική τάση του δείκτη NAO. Αντίθετα, ο χαμηλός αρνητικός δείκτης ΝΑΟ (Εικόνα 1) χαρακτηρίζεται από μειωμένη διαφορά πίεσης μεταξύ Ισλανδίας και Αζορών, καταστολή των δυτικών ανέμων, άρα και μειωμένη διαφορά θερμοκρασίας και υγρασίας, προκαλώντας λιγότερες καταιγίδες το χειμώνα (σε μια πιο δυτική-ανατολική κατεύθυνση) και λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης ακραίων θερμοκρασιών, όπως π.χ. καύσωνες το καλοκαίρι, εμφάνιση πάγου και μείωση των βροχοπτώσεων. Οι καταιγίδες αυτές έχουν μια πιο νότια διεύθυνση προς τη Μεσόγειο, κάτι που δημιουργεί αυξημένες βροχοπτώσεις στη Ν. Ευρώπη και τη Β. Αφρική. Για παράδειγμα οι χειμώνες στην Ευρώπη τα έτη 1996, 2009 και 2010, χαρακτηρίστηκαν από αρνητική φάση ΝΑΟ και ήταν ασυνήθιστα κρύοι.
Η τροχιά των υφέσεων κατά α) τη θετική και β) την αρνητική φάση της ΝΑΟ (πηγή: http://www.ldeo.columbia.edu/res/pi/NAO/).
Οι διακυμάνσεις του φαινομένου, αν και είναι παρούσες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, είναι μεγαλύτερες κατά τη διάρκεια των κρύων μηνών (Νοέμβριος- Απρίλιος), δηλαδή όταν η ατμόσφαιρα είναι δυναμικά πιο ενεργή. Αντίθετα, η κυριαρχία των υποτροπικών αντικυκλώνων (μιας μεγάλης κλίμακας κυκλοφορίας ανέμων γύρω απο μια περιοχή υψηλής ατμοσφαιρικής πίεσης, έχοντας μια δεξιόστροφη φορά στο βόρειο ημισφαίριο, π.χ. στις Αζόρες, και αριστερόστροφη στο νότιο ημισφαίριο), λαμβάνει χώρα κατά τη διάρκεια της θερινής περίοδου, και το σύστημα αυτό -υψηλής πίεσης- καλύπτει το σύνολο σχεδόν του Β. Ατλαντικού. Βέβαια το χειμώνα οι αντικυκλώνες αποδυναμώνονται και επικρατεί το έντονο χαμηλό βαρομετρικό πάνω από την Ισλανδία. Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω, τις τελευταίες δεκαετίες και συγκεκριμένα απο το 1980 και μετά επικρατεί μια τάση προς τις θετικές τιμές του δείκτη στην οποία πιθανόν να οφείλονται οι αυξημένες θερμοκρασίες στην Ευρώπη. Ειδικότερα τους χειμώνες των ετών 1989,1993 και 1995 ο δείκτης ΝΑΟ έχει τις μεγαλύτερες τιμές που έχουν καταγραφεί. Στην βόρεια Ευρώπη επικράτησαν υγρότερες και θερμότερες συνθήκες απο τις κανονικές, ενώ το αντίθετο συνέβη στη νότια Ευρώπη. Οι Μακρογιάννης και Σαχσαμάνογλου (2004) αναφέρουν οτι και για την περιοχή της Μεσογείου η μεταβλητότητα της ΝΑΟ επιδρά στο βροχομετρικό. Θετική και Αρνητική Φάση της Ταλάντωσης του Βόρειου Ατλαντικού. (από Wikimedia Commons) 6 και θερμοκρασιακό σύστημα. Υψηλές τιμές του δείκτη ΝΑΟ σημαίνουν ζωνική κυκλοφορία και άρα καλοκαιρία στην ευρεία περιοχή της Μεσογείου, ενώ χαμηλές τιμές του δείκτη συνεπάγονται μεσημβρινή κυκλοφορία και άρα κακοκαιρία. Η Βορειοατλαντική Κύμανση υπαγορεύει ένα μεγάλο μέρος της μεταβλητότητας του κλίματος, απο τη βορειοαμερικάνικη ανατολική ακτή και τη Σιβηρία και από την Αρκτική μέχρι και τον υποτροπικό Ατλαντικό και είναι υπεύθυνη για τη συνολική φυσική μεταβλητότητα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο τοπικό κλιματικό δείκτη.
Σχήμα 1. Δείκτης χειμερινού μέσου ΝΑΟ. (από Wikimedia Commons)
.Στο Σχήμα 1 απεικονίζεται μια χρονοσειρά σχεδόν 150 ετών κανονικοποιημένης διαφοράς πίεσης μεταξύ σταθμών στην Ισλανδία και τις νήσους Αζόρες (δείκτης ΝΑΟ). Τα δεδομένα του δείκτη ΝΑΟ προέρχονται απο τη βάση δεδομένων του Climate Research Unit (CRU) του πανεπιστημίου East Anglia και είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα http://www.cru.uea.ac.uk/cru/data/nao. Ενδεικτικά οι τιμές των δεικτών του χειμερινού ΝΑΟ (από Δεκέμβριο μέχρι Μάρτιο) για τα έτη 2010 και 2011 είναι -2.54 και -0.91 αντίστοιχα.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΔΕΙΚΤΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΔΩΣΟΥΝ ΧΡΗΣΙΜΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΜΕΤΑΦΡΑΖΟΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΩΣΤΑ.
Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΝΑΚΟΓΛΟΥ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ ΒΑΣΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΕΙΚΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΗΝΙΑΙΕΣ ΜΑΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ..
weathergroup.gr /Τζατζούλης Κωνσταντίνος
πηγες: Συνοπτική-Δυναμική Μετεωρολογία/ΚΑΙΡΟΣ Ο ΓΙΟΣ ΤΗΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ τομος 2/…https://climate.ncsu.edu/..Κατικαρίδης Αθανάσιος, Ανδρικοπούλου Αγγελική.. http://www.ldeo.columbia.edu/res/pi/NAO/
Πατήστε ” μου αρέσει” στη σελίδα μας στο Facebook για όλα τα τελευταία καιρικά νέα.
E-mail επικοινωνίας: meteovas79@yahoo.gr