Κάτι αλλάζει στο υπόλοιπο του μηνά.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο καιρός σταδιακά μετά τα μέσα του μήνα στην Ευρώπη αλλά και στην περιοχή μας. Πολλοί αγρότες από όλη τη χώρα με ρωτάνε ποτέ να σπείρουν μιας και περιμένουν τις πολυπόθητες βροχές του Νοεμβρίου που αυτές δεν έρχονται.

 Κάνοντας έναν πρόλογο να πούμε ότι αυτό το φαινόμενο του Νοεμβρίου συμβαίνει εδώ και αρκετά χρόνια τουλάχιστον 15 με 20 και είναι ένα πραγματικά εντυπωσιακό φαινόμενο που δεν είμαι έχει υπάρξει τα τελευταία 150 χρόνια.  Ο πιο βροχερός μήνας του έτους στις περισσότερες περιοχές των Βαλκανίων έχει μετατραπεί σε έναν απλά φθινοπωρινό μήνα με λιγοστές βροχές και μεγάλες περιόδους με καλοκαίρια και αντικυκλώνα να επικρατεί σε όλη την Ευρώπη.  Θα το αναλύσουμε τις επόμενες μέρες σε νέο άρθρο.

 Στα του Νοεμβρίου να πούμε ότι για λίγες μέρες ακόμα θα παραμείνει αυτός ο καιρός βόρειου ρεύματος με ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο και τοπικές βροχές στα ανατολικά προσήνεμα τμήματα της χώρας. Οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται στα κανονικά ή και λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα έως και τις 16 με 18 του μήνα.

 Στην πρώτη εικόνα βλέπουμε μία πρώτη πιθανή ψυχρή εισβολή αξιόλογη να έρχεται κοντά στις 18 με 20 του μήνα να επηρεάζει και πάλι την ανατολική και νότια χώρα αλλά αυτή τη φορά να δίνει και αρκετές βροχές στα πεδινά, χιονοπτώσεις στα ορεινά των ανατολικών τμημάτων και τοπικές καταιγίδες στην περιοχή του Αιγαίου και της Κρήτης.

Στη συνέχεια και σταδιακά έως το τέλος του μήνα ο αντικυκλώνας των Αζορών θα προχωράει βήμα-βήμα δυτικότερα πηγαίνοντας δηλαδή στον Ατλαντικό ωκεανό όπου και ανήκει. Όπως βλέπετε στη δεύτερη εικόνα θα ανοίξει ο δρόμος για να μεταφερθούν ψυχρότερες αέριες μάζες από την βορειοανατολική Ευρώπη προς την κεντρική Μεσόγειο με πολύ πιθανό το σενάριο ανάπτυξης βαρομετρικού χαμηλού κοντά στις 21 με 25 του μήνα στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα αφθονία βροχοπτώσεων στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και χιονοπτώσεων στα ορεινά.

 Φαίνεται δηλαδή δεν θα έχουμε κάποια σφοδρή ψυχρή εισβολή στη χώρα μας η οποία να δώσει χιονοπτώσεις έως και τις πεδινές περιοχές έως και τις 25 περίπου του μήνα αλλά Αντίθετα θα έχουμε έναν πιο φθινοπωρινό καιρό με αρκετές βροχές και καταιγίδες και χιόνια στις ορεινές περιοχές.

 Τέλος υπάρχει και η περίοδος μετά τις 26 με 27 του μήνα έως και το τέλος αυτού όπου είναι πιθανόν να επιστρέψουμε σε καιρό απόλυτα βορείου ρεύματος με αρκετό κρύο στα ανατολικά και νότια καθώς και στην Τουρκία και λίγα φαινόμενα από το ύψος του βόλου και νοτιότερα. Φαίνεται βέβαια η θερμοκρασία να πέφτει σημαντικά και να έχουμε και πάλι χιονοπτώσεις στις ορεινές περιοχές των ανατολικών τμημάτων της χώρας.

 Με απλά λόγια φαίνεται ότι οι τελευταίες 12 με 15 μέρες του μήνα θα έχουν αρκετό ενδιαφέρον αφού αναμένεται αρκετά μεγάλο πόσο βροχής στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Στα προγνωστικά μοντέλα δεν φαίνονται ακόμα αυτές οι αναλυτικές εκτιμήσεις που σας δίνουμε εμείς αλλά θα παρατηρήσετε μέρα με την ημέρα τη σημαντική πιθανότητα ανάπτυξης βαρομετρικών χαμηλών στην κεντρική Μεσόγειο με αποτέλεσμα την αφθονία των βροχοπτώσεων τουλάχιστον στα δυτικά και ηπειρώτικα τμήματα σε πρώτη φάση και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου σε δεύτερη φάση. 

 Η μακροπρόθεσμη μας πηγαίνει πάρα πολύ καλά σαν γενική τάση αφού παρόλο που ο μήνας ξεκίνησε με +3 βαθμούς Κελσίου πάνω από τα κανονικά επίπεδα σταδιακά από δω και πέρα θα βρεθεί στα κανονικά και στη συνέχεια κάτω από τα κανονικά με αποτέλεσμα έως το τέλος αυτού να μιλάμε για έναν κανονικό ή και λίγο χαμηλότερο από τα κανονικά επίπεδα θερμοκρασιακά μήνα.

 Μείνετε συντονισμένοι αφού αύριο το απόγευμα θα αναρτηθεί η νέα τακτική πρόγνωση καιρού Ελλάδας και Θεσσαλίας για το επόμενο τριήμερο.

 Βασίλειος Πανάκογλου

 Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

 Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού site προγνώσεων καιρού Ελλάδος weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *