ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2020 ΕΥΡΩΠΗ-ΕΛΛΑΔΑ

Όπως έχουμε πει όλες αυτές είναι πειραματικές προσπάθειες που στηρίζονται βέβαια πάνω σε επιστημονικά δεδομένα και διάφορους δείκτες της κυκλοφορίας των βαρομετρικών συστημάτων στο βόρειο αλλά και στο νότιο ημισφαίριο. Έχουν πάντα μεγάλες αβεβαιότητες και δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται για εργασίες και για ατομική ασφάλεια.

Η πρόγνωση υφίσταται έως τις 5 με 7 ημέρες. Από κει και πέρα υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα και δεν πρέπει να δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία.

Η προγνωστική ομάδα Θεσσαλίας ανέλυσε όλα τα δεδομένα και παρουσιάζει σήμερα την εκτίμηση του για την θερμοκρασία αλλά και την βροχόπτωση για τον ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2020.

Τα βασικά στοιχεία του καιρού πού αναμένονται τον επόμενο μήνα είναι:

1) Οι θετικές αρχικά τιμές που σταδιακά θα περάσουν σε αρνητικό πρόσημο τιμές του δείκτη ΑΟ και οι ελαφρώς θετικές και ουδέτερες τιμές του ΝΑΟ στο μεγαλύτερο μέρος του μήνα.

2) Οι αρνητικές τιμές στη θερμοκρασία της περιοχής ΝΙΝΟ 3-4 κατά μέσο όρο -1,4 και -1,7 βαθμούς Κελσίου άρα έχουμε MODERATE LA NINA.

3) Ο δείκτης QBO 30 θα είναι σε ΔΥΤΙΚΗ ΦΑΣΗ (+7,95). Η πορεία που είχαμε σε αυτόν τον δείκτη είναι πάρα πολύ σπάνια αφού για πολύ μικρό χρονικό διάστημα γύρισε στην ανατολική φάση και πολύ γρήγορα επέστρεψε στη δυτική.  Είναι άγνωστη η επιρροή που μπορεί να έχει αυτή η ανώμαλη διαδικασία του δείκτη στον φετινό χειμώνα.

4) O δείκτης MJO θα βρίσκεται σε διαρκή κίνηση αυτό το μήνα από τις φάσεις 7 και 8 θα περάσει σταδιακά στην 1, 2, 3, 4 και πιθανόν στο τέλος του μήνα και στην φάση 5. Έχουμε έναν μήνα δηλαδή με μεγάλη κινητικότητα βαρομετρικών συστημάτων και αρκετές εναλλαγές στο μοτίβο του καιρού.

5) H μέση βαρομετρική κατάσταση του φετινού NOΕΜΒΡΗ παρουσιάζει αρκετές έως πολλές ομοιότητες με τά έτη 2004 , 1993 , 1981 , 1974 , 1964 , 1961.
Για καλύτερη αποτύπωση της θερμοκρασίας και του υετου έχουμε φτιάξει τους δικούς μας χάρτες πιο απλούς ώστε να τους διαβάσετε πιο εύκολα.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΥΡΩΠΗ

 Το γενικό μοτίβο του καιρού δείχνει ότι σε γενικές γραμμές η περιοχή του ατλαντικού και της δυτικής και βόρειας Ευρώπης θα έχει υψηλότερες από τις κανονικές βαρομετρικές πιέσεις οι οποίες θα φέρουν θερμοκρασίες ελαφρώς υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασιες.  Στο πρώτο μισό του μήνα ο καιρός θα είναι ζεστός σε όλη την Ευρώπη και στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά τμήματα.  Φαίνεται το τελευταίο δεκαήμερο θα υπάρχουν σημαντικές ψυχρές μεταφορές από τη βορειοανατολική Ευρώπη προς την κεντρική και νότια Ευρώπη με αποτέλεσμα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας.  Φαίνεται δηλαδή ο μήνας να έχει δύο πρόσωπα σε όλη σχεδόν την Ευρώπη ένα πολύ ζεστό προς τη δυτική και βόρεια Ευρώπη που θα διαρκέσει το μεγαλύτερο μέρος  του μήνα και μία ανατολική και νότια Ευρώπη που αρχικά θα έχει αρκετά υψηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες αλλά σταδιακά όπως είπαμε από τα μέσα του μήνα και μετά σταδιακά θα μπει σε χειμερινές συνθήκες. Η αποτύπωση της μέσης τιμής για αυτό το μήνα από θεμα θερμοκρασιακών αποκλίσεων φαίνεται στον παρακάτω χάρτη που ετοιμάσαμε για σας μετά από διεξοδική μελέτη όλων των προγνωστικών στοιχείων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή διαθέσιμα στο διαδίκτυο.

ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

 Για την περιοχή της Ελλάδας  μπορούμε να πούμε με λίγα λόγια ότι θα έχουμε ένα μήνα που γενικά στο πρώτο μισό του θα έχει κάποιες θερμές και κάποιες ψυχρές εισβολές ασθενείς που θα διατηρήσουν τη θερμοκρασία σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα. Φαίνεται όμως σταδιακά είσοδος αρκετά ψυχρών αερίων μαζών στο τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που θα ρίξουν τη θερμοκρασία αρκετά και πιθανόν ο μήνας να τελειώσει σε λίγο χαμηλότερα από τα κανονικά επίπεδα παρόλο που η διάρκεια αυτών των ψυχρών ημερών δεν θα είναι μεγάλη.  Αν θελήσουμε να χωρίσουμε το μήνα σε τμήματα μπορούμε να πούμε  ότι μέχρι τις 8 με 9 του μήνα οι θερμοκρασίες θα βρεθούν σε υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα κυριως και νότια τμήματα.  Στη συνέχεια και ως τις 14 με 15 του μήνα φαίνεται να δεχόμαστε κάποιες ψυχρές εισβολές από την ανατολική Ευρώπη οι οποίες θα επηρεάσουν όλη τη Μεσόγειο και θα φέρουν θερμοκρασίες λίγο χαμηλότερες από τις κανονικές και στη χώρα μας.  Στη συνέχεια και έως τις 18 με 20 του μήνα φαίνεται ότι η θερμοκρασία θα βρίσκεται στα κανονικά για την εποχή επίπεδα με μικρές μεταβολές πάνω ή κάτω από αυτά λόγω κάποιων ασθενών ψυχρών εισβολών αλλά και κάποιων θερμών λόγω νοτιάδων που θα επικρατήσουν κάποιες λίγες μέρες. Στη συνέχεια θα υπάρξει ενα πολύ μικρό διάστημα έως και τις 24 περίπου του μήνα όπου και πάλι η θερμοκρασία θα ανέβει σε υψηλότερα για την εποχή επίπεδα αφού είναι αρκετά πιθανό το σενάριο ύπαρξης νοτιοδυτικού ρεύματος κυρίως στα δυτικά και νότια τμήματα της χώρας.  Τέλος όπως είπαμε υπάρχει ένα σοβαρό ενδεχόμενο αν και είμαστε αρκετά μακριά την τελευταία εβδομάδα του μήνα να σημειωθεί σταδιακή ψυχρή εισβολή που πιθανόν να είναι ισχυρη και να φέρει χιονοπτώσεις σε πολλά ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας και σημαντικότατη πτώση της θερμοκρασίας.  Μένει να δούμε αν αυτή η ψυχρή εισβολή που φαίνεται να είναι επίμονη έρθει τις τελευταίες μέρες του Νοεμβρίου ή τις πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου μιας και πάντα έχουμε μία απόκλιση 3-4 ημερών στις εκτιμήσεις μας.

ΥΕΤΟΣ ΕΥΡΩΠΗ

Η παραπάνω ανάλυση της κίνησης των βαρομετρικών συστημάτων αυτού του μήνα δείχνει ότι αρκετές βροχές και καταιγίδες θα σημειώνονται κατά περιόδους στα περισσότερα βόρεια κεντρικά και νότια τμήματα της Ευρώπης. Αντίθετα λιγότερες από τις κανονικές βροχές συνολικά θα σημειωθούν σε τμήματα της Αγγλίας, της δυτικής Ιταλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και πιθανόν της βορειοδυτικής Αφρικής.  Επίσης μεγάλη πιθανότητα να έχουμε ελαφρώς λιγότερα από τα κανονικά φαινόμενα και σε τμήματα της Ρωσίας.  Στην υπόλοιπη Ευρώπη φαίνεται ότι κατά διαστήματα περίοδοι χαμηλής βαρομετρικής πίεσης θα εναλλάσσονται με υψηλής βαρομετρικής πίεσης με αποτέλεσμα οι βροχές και χιονοπτώσεις να είναι αξιόλογες στις περισσότερες χώρες της βόρειας κεντρικής νότιας και νοτιοανατολικής Ευρώπης όπως βλέπετε και στο χάρτη.

ΥΕΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑ

Για τη χώρα μας η γενική τάση του καιρού είναι να έχουμε περισσότερα από τα κανονικα φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος αυτής. Αρχικά μαλακός σχετικά καιρός θα δίνει αρκετές βροχές και καταιγίδες έως τις 20 περίπου του μήνα ενώ την τελευταία εβδομάδα του μήνα  πού εκτιμούμε ότι θα έρθει στην περιοχή μας θα δώσει χιονοπτώσεις ακόμα και σε χαμηλά υψόμετρα και βέβαια την πρώτη ισχυρή ψυχρή εισβολή για τη φετινή χειμερινή σεζόν.  Αν θέλουμε να χωρίσουμε το μήνα σε διαστήματα θα λέγαμε ότι αυτός θα ξεκινήσει με μαλακό καιρό με λίγες βροχές στις περισσότερες περιοχές της χώρας μας έως και τις 10 του μήνα τουλάχιστον.  Κάποιες ασθενείς ψυχρές εισβολές πιθανόν να δώσουν κάποια φαινόμενα στην ανατολική και νότια χώρα. Εως και τουλάχιστον τις 18 με 20 θα ακολουθήσει ένα δεκαήμερο που θα δώσει αρκετές βροχές και μπόρες στη δυτική και βόρεια χώρα καθώς και στην Κεντρική Ευρώπη από συνεχόμενα συστήματα που θα αναπτύσσονται στην  κεντρική Μεσόγειο.  Η πιθανότητα ψυχρών εισβολών είναι μικρή. Αυτό το μοτίβο του καιρού φαίνεται να συνεχίζεται και το πρώτο πενθήμερο του τρίτου δεκαημέρου δηλαδή έως τις 23 με 25 Νοεμβρίου.  Ασθενείς ψυχρές εισβολές στα ανατολικά και νότια της χώρας νοτιάδες στα δυτικά θα δίνουν κατά περιόδους τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματα της χώρας.  Τέλος αναμένουμε την ψυχρή εισβολή όπως είπαμε το τελευταίο 6 ήμερο το μήνα που θα δώσει αξιόλογες βροχές και καταιγίδες σε όλη τη χώρα και αρκετές χιονοπτώσεις αρχικά στα ορεινά και πολύ πιθανόν στη συνέχεια και σε ημιορεινά τμήματα της κεντρικής και βόρειας χώρας.

 

ΠΡΩΤΗ ΕΙΚΟΝΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ 2020

 Πρώτη εικόνα που έχουμε για τον Δεκέμβριο είναι ότι θα είναι ένας μήνας με κανονικά για την εποχή φαινόμενα στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας και ίσως στη νότια χώρα να έχουμε περισσότερες βροχές ενώ θερμοκρασιακα θα βρεθεί σε κανονικά ή λίγο χαμηλότερα επίπεδα. Πιθανόν να ξεκινήσει με μία ψυχρή εισβολή στη συνέχεια ο καιρός να βελτιωθεί και να μαλακώσει από θέμα θερμοκρασίας ενώ είναι πιθανόν και πάλι στα τέλη του μήνα να έχουμε κάποια ψυχρή εισβολή. Αναμένουμε βέβαια και τα δεδομένα έως το τέλος του Νοέμβρη για να είμαστε πιο σίγουροι για την πορεία του πρώτου μήνα του χειμώνα.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού καιρικού site με κέντρο τη Λάρισα.

weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *