Πρώτη εκτίμηση της κακοκαιρίας 28-30/10/2020

 Καλημέρα σε όλους.

 Υπάρχει μεγάλη  αγωνία στους ακόλουθους μου για την πορεία του καιρού τη νέα εβδομάδα.  Έτσι λοιπόν θα δώσουμε τα πρώτα στοιχεία που υπάρχουν ενώ βρισκόμαστε 3,5 μέρες μακριά από την έναρξη της κακοκαιρίας.  Τονίζω ότι αυτή είναι μία τάση του καιρού και σε καμία περίπτωση δεν μπορείτε να τη λάβετε σοβαρά υπόψη από τόσο νωρίς.

 

 Ξεκινάμε από τις περιοχές φαίνεται να βρέχει έστω και λίγο από την Τετάρτη έως το Σάββατο στη χώρα μας.

ΕΠΙΠΕΔΟ 1

 Σίγουρα λοιπόν θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, την Στερεά Ελλάδα, τη Θεσσαλία, την Πελοπόννησο, τη Μακεδονία κυρίως στα δυτικά τα νότια και ανατολικά τμήματα της, σε όλο το Αιγαίο, στην Εύβοια, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα, την Κρήτη και το ανατολικό Αιγαίο. Με απλά λόγια σε όλη σχεδόν τη χώρα θα βρέξει έστω και λίγο από την Τετάρτη έως και το Σάββατο.

 

 Συνεχίζουμε με τις περιοχές που φαίνεται να έχουν αξιόλογες βροχές.

ΕΠΙΠΕΔΟ 2

 Αυτές με τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η Θεσσαλία, η Στερεά Ελλάδα, το δυτικό και κεντρικό κομμάτι κυρίως της Πελοποννήσου, μεγάλο μέρος της δυτικής και νότιας Κρήτης, τα νοτιότερα της Μακεδονίας και της Θράκης, η Εύβοια, τα περισσότερα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και πιθανόν και τα δυτικότερα τμήματα των Κυκλάδων.  Φαίνεται λοιπόν και πάλι ότι αξιόλογες βροχές θα σημειωθούν σε μεγάλο τμήμα της χώρας νοτιότερα της Μακεδονίας έως και το ύψος των βορείων Κυκλάδων.

 

 Τέλος έχουμε και τις περιοχές στις οποίες ενδέχεται τα φαινόμενα να είναι έντονα έως πολύ έντονα και αυτές με τα μέχρι στιγμής τονίζω στοιχεία είναι

ΕΠΙΠΕΔΟ 3

 Τα νησιά του Ιονίου, τμήματα της δυτικής Στερεάς και της δυτικής και νότιας Πελοποννήσου, τα νοτιότερα της Κρήτης, τμήματα της Θεσσαλίας, της Πιερίας, της Χαλκιδικής, της Θάσου, των Σποράδων της βόρειας Στερεάς Ελλάδας, η Σαμοθράκη, η Λήμνος, η Λέσβος, η Χίος και πιθανόν Κω και Ρόδος.

 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ

 Για την περιοχή της Θεσσαλονίκης αναμένεται συννεφιά και κατά περιόδους βροχές ασθενούς έως μέτριας έντασης κυρίως το βράδυ της Τετάρτης έως και το μεσημέρι της Πέμπτης.

Για την περιοχή της Αττικής προβλέπονται αξιόλογες βροχές  και καταιγίδες πριν το μεσημέρι κιόλας της Τετάρτης έως και το πρωί της Πέμπτης. Υπάρχει πιθανότητα στα ανατολικά και βόρεια τα φαινόμενα είναι και έντονα.

 Για τη Θεσσαλία προβλέπεται σημαντική αλλαγή του καιρού από το μεσημέρι της Τετάρτης έως και το απόγευμα της πέμπτης με αρκετές βροχές και λίγες καταιγίδες στα πεδινά ενώ τα φαινόμενα κατά τόπους θα είναι έντονα πρώτα στα δυτικά τμήματα και αργότερα στα ανατολικά και κυρίως στα παραθαλάσσια των νόμων Λάρισας , Μαγνησίας και στις Σποράδες όπου οι καταιγίδες κατά τόπους πιθανόν να συνοδεύονται και από χαλαζοπτώσεις.

 Σημαντικές επισημάνσεις.

 1) Η περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης  φαίνεται ότι θα επηρεαστεί και αυτή από κάποιες βροχές και στα παραθαλάσσια τμήματα καταιγίδες όσο πιο νότια τόσο πιο έντονα τα φαινόμενα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν φαίνεται να είναι εκτός τελείως της κακοκαιρίας.

 2) Οι  δείκτες αστάθειας φαίνεται να είναι αρκετά υψηλοι στα θαλάσσια κυρίως τμήματα του Ιονίου αλλά και του Αιγαίου και στις παραθαλάσσιες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας για αυτό και σε αυτά τα τμήματα θα σημειωθούν οπως προαναφέραμε κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες  με πιθανές χαλαζοπτώσεις.

3)   Υπήρξε πριν από 2 με 3 μέρες η πιθανότητα ανάπτυξης ενός βαρομετρικού χαμηλού με τροπικά χαρακτηριστικά. Ευτυχώς τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία δεν δείχνουν την ανάπτυξη θερμό πυρήνα αλλά ενός κλασικού βαρομετρικού χαμηλού φθινοπωρινού τύπου φορτωμένου με μεγάλα ποσά υγρασίας που θα τα εναποθέσουν στο μεγαλύτερο μέρος της χώρα. Και πάλι όμως μιας και βρισκόμαστε στην περίοδο πού σημειώνονται συνήθως πλημμυρικά φαινόμενα σε κάποια τμήματα της χώρας μας  τονίζουμε την προσοχή που πρέπει να δοθεί από τους πολίτες στις περιοχές κυρίως του επιπέδου 3 της παραπάνω ανάλυσης.

 Για ότι νεότερο μείνετε συντονισμένοι στο weathergroup.gr αφού την Τρίτη θα αναρτηθεί πρόγνωση καιρού που θα αφορά τη νέα κατά τόπους σημαντική αλλαγή του καιρού στη χώρα μας.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού καιρικού site με κέντρο τη Λάρισα.

weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *