Νεότερα για την πορεία του χειμώνα σε Ευρώπη και βορ. ημισφαίριο.

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης σχετικά με την πιθανή πορεία του φετινού χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο αλλά και στην Ευρώπη που αναρτήθηκε πριν μερικές μέρες με τα δεδομένα του Σεπτεμβρίου και μπορείτε να τη διαβάσετε για όσους θέλετε στο link

ετοιμάσαμε την καινούργια ανάλυση με νεοτερα στοιχεία σχετικά με το φαινόμενο LA NINA που τη φετινή χρονιά βρίσκεται σε ανάπτυξη  από τα τέλη καλοκαιριού και φαίνεται να διαρκεί τουλάχιστον μέχρι την άνοιξη του 2021.

 Τα τελευταία στοιχεία που υπάρχουν με την ανανέωση του Οκτωβρίου δείχνουν ότι με σιγουριά 95%-100% θα έχουμε το φαινόμενο αυτό σε πλήρη ανάπτυξη τουλάχιστον έως τον επόμενο Απρίλιο ενώ στη συνέχεια αυξάνονται οι πιθανότητες να γυρίσουμε σε ουδέτερη κατάσταση του φαινομένου.

  Κατά τη διάρκεια των επόμενων 6 μηνών η ανάλυση των δυναμικών αλλά και των στατιστικών μοντέλων δείχνει ότι θα έχουμε σίγουρα ένα μετρίου έντασης φαινόμενο με ανοιχτές τις πιθανότητες να εξελιχθεί οριακά και σε ισχυρό επεισόδιο LA NINA.  Αυτή τη στιγμή μία μέση τιμή είναι ότι θα έχουμε τελικά θερμοκρασίες στην περιοχή ενδιαφέροντος του ειρηνικού ωκεανού κοντά στους -1,7/-2,5 βαθμούς κελσίου αποκλίσεις από τις κανονικές τιμές για την εποχή.

 Μελετώντας τα επεισόδια LA NINA που έχουν σημειωθεί από το 1950 και μετά βρίσκουμε τα 6 πιο κοντινά στη φετινή πορεία του φαινομένου για να τα συγκρίνουμε.

 Η ανάλυση που κάνουμε στη στάθμη των 500 την ανάπτυξη τριών αντικυκλώνας ενός ισχυρού στον βόρειο Ειρηνικό ωκεανό και δύο λίγο πιο ασθενών. Έναν στην περιοχή της Σιβηρίας και έναν στην δυτική Ευρώπη.  Αποτέλεσμα αυτής της κυκλοφορίας είναι ψυχρές εισβολές να μεταφέρονται κατά περιόδους στην περιοχή του δυτικού Καναδά και των δυτικών και κεντρικών Ηνωμένων Πολιτειών, στην περιοχή της Κίνας και Μογγολίας ενώ μικρότερες αλλά υπαρκτές ψυχρές εισβολές θα σημειώνονται στην ανατολική Ευρώπη και τη δυτική Ρωσία με προέκταση έως και την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο.

 Βλέπετε σε σχέση με την προηγούμενη ανάλυση ότι οι διαφοροποιήσεις στην ένταση του φαινομένου παίζει σημαντικό ρόλο στην πορεία του χειμώνα που θα έχουμε στην Ευρώπη και όχι τόσο πολύ στις υπόλοιπες περιοχές του πλανήτη που η γενική διάταξη δεν αλλάζει σημαντικά (μπορείτε να δείτε την προηγούμενη ανάλυση στο link που αναφέραμε στην αρχή του κειμένου).

 Στην επόμενη εικόνα μπορούμε να δούμε τις αποκλίσεις των θερμοκρασιών στο 850hPa  δηλαδή στα 1500 περίπου μέτρα υψόμετρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Παρατηρούμε ότι οι χαμηλότερες θερμοκρασίες για φέτος το χειμώνα αναμένονται σε περιοχές της Αλάσκας, του δυτικού και βόρειου Καναδά αλλά και των δυτικών και κέντρο δυτικών περιοχών των Ηνωμένων Πολιτειών.  Μικρότερες αλλά υπαρκτές αποκλίσεις θα υπάρχουν στην περιοχή της Γροιλανδίας, της ανατολικής και νότιας Ευρώπης καθώς και της βόρειας Αφρικής.

 

 Αντίθετα υψηλές θερμοκρασίες σε σχέση με την εποχή θα σημειωθούν στις κεντρικές ανατολικές και νότιες Ηνωμένες Πολιτείες, στην περιοχή της Σιβηρίας καθώς και σε τμήματα της δυτικής Ευρώπης.

Στην επόμενη εικόνα μπορούμε να δούμε και την πιθανή πορεία των βροχοπτώσεων στο βόρειο ημισφαίριο βλέποντας ότι μία μεγάλη περιοχή των ηπειρωτικών περιοχών δεν θα έχουν σημαντικές μεταβολές στις βροχοπτώσεις. Αντίθετα αυτές θα επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά στις θαλάσσιες κυρίως περιοχές. 

Για την περιοχή της Ευρώπης βλέπουμε ότι περιοχές της Σκανδιναβίας αλλά και τμημάτων της ανατολικής και νότιας Ευρώπης θα έχουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις στα κανονικά ή λίγο υψηλότερα επίπεδα ενώ αντίθετα περιοχές της δυτικής και νοτιοδυτικής Ευρώπης και πιθανόν και σε κεντρικά τμήματα να έχουν βροχοπτώσεις και χιονοπτώσεις κάτω από τις κανονικές τιμές.

Στη χώρα μας και αυτή η ανάλυση δείχνει ότι θα έχουμε ελαφρώς χαμηλότερες από τις κανονικές θερμοκρασίες στη μεγαλύτερη διάρκεια του χειμώνα με ψυχρές εισβολές που άλλοτε θα επηρεάζουν τη δυτική και βόρεια Ελλάδα και άλλοτε τις ανατολικές και νότιες περιοχές.  Στο θέμα των βροχοπτώσεων τα νέα δεδομένα δείχνουν έναν  κανονικό χειμώνα χωρίς μεγάλες εξάρσεις βροχοπτώσεων και χωρίς ξηρασία.  Ο συνδυασμός χαμηλότερων θερμοκρασιών με κανονικές βροχοπτώσεις δείχνουν ότι θα ευνοήσουν αρκετές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος των ορεινών και ημιορεινών περιοχών της ηπειρωτικής χώρας.

 Στην επόμενη ανάλυση που θα κάνουμε όταν θα έχουμε τα οριστικά αποτελέσματα του Οκτωβρίου θα συμπεριλάβουμε και άλλους δείκτες θαλάσσιας αλλά και ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας ώστε εκπονήσουμε την οριστική εκτίμηση για τον φετινό χειμώνα.   

Σπεύδω να τονίσω ότι το φαινόμενο LA NINA όπως εξηγώ και στον προηγούμενο άρθρο ΔΕΝ σημαίνει απαραίτητα βαρύ χειμώνα για την περιοχή της Ελλάδας.

Σημαίνει απλά μεγαλύτερη πιθανότητα ψυχρών εισβολών που θα επηρεάσουν την Ευρώπη χωρίς κανένας να γνωρίζει ποιες περιοχές θα  θα πληγούν. 

Το τονίζω ακόμα μία φορά γιατί διαβάζω στο διαδίκτυο πάρα πολλές αναληθείς εκτιμήσεις.

Βασίλειος Πανάκογλου

Γεωπόνος και Ερασιτέχνης μετεωρολόγος

Ιδιοκτήτης του νέου πανελλαδικού καιρικού site με κέντρο τη Λάρισα.

weathergroup.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *